Moje konto Moje konto

Bodziszek cuchnący - zastosowanie, występowanie i właściwości lecznicze.

rsz_bodziszek_cuchnacy.jpg

Bodziszek cuchnący (Geranium robertianum Linne) to niepozorna roślina pospolicie występująca na terenie Polski. Kwitnie delikatnie na różowo, a kształtem liści nieco przypomina dobrze znany kwiat doniczkowy - geranium, czyli pelargonię pachnącą. Obie rośliny należą do tej samej rodziny bodziszkowatych (Geraniaceae Juss.).  Wielu przedstawicieli tej rodziny to cenione zioła lecznicze. W nazewnictwie ludowym bodziszek cuchnący znany jest również jako ziele św. Roberta, pychawiec, bocianie noski, lub żurawie noski. Przykrym, nieco mdłym zapachem bodziszek zasłużył na polską nazwę gatunkową. Na szczęście nieprzyjemny zapach znika po wysuszeniu rośliny. Właściwości lecznicze bodziszka cuchnącego były doceniane w medycynie ludowej i nadal znajdują uznanie we współczesnym ziołolecznictwie.

Bodziszek cuchnący - zastosowanie w tradycyjnych recepturach ludowych.

Wiedza o zastosowaniu ziół leczniczych przetrwała w medycynie ludowej do dzisiejszych czasów. Powszechnie występujący bodziszek cuchnący posiada właściwości lecznicze, dzięki czemu znalazł zastosowanie w dawnych recepturach zielarskich. Na ogół polecano go na wszelkie problemy gastryczne, biegunki i bóle brzucha. Napar z ziela zalecano również na dolegliwości układu moczowego oraz zmiany skórne, w tym wszelkie wypryski i owrzodzenia. Ziele bodziszka zbierano w czasie kwitnienia od maja do września. Suszone ziele wykorzystywano do sporządzania naparów. A ze świeżego ziela robiono okłady i maści na skórę. Bodziszek cuchnący i jego zastosowanie w ziołolecznictwie oparte było na wielopokoleniowych doświadczeniach i długotrwałym stosowaniu.

Ziele bodziszka - właściwości lecznicze

Obecnie bodziszek cuchnący należy do dobrze przebadanych roślin pod kątem substancji leczniczych. W zielu bodziszka obecne są między innymi taniny, flawonoidy, kwasy fenolowe, witaminy oraz olejki eteryczne. Dzięki składnikom aktywnym biologicznie bodziszek cuchnący posiada szerokie zastosowanie lecznicze. Preparaty z bodziszka cuchnącego działają przeciwzapalnie, antyseptycznie, przeciwkrwotocznie i przeciwbiegunkowo. Ponadto ziele bodziszka cuchnącego wpływa korzystnie na regenerację miąższu wątroby i nerek. Szczególna uwagę naukowców przyciąga wysoka aktywność antyoksydacyjna preparatów z bodziszka cuchnącego. Trwają badania nad przeciwnowotworowym działaniem wyciągów alkoholowych z tej niezwykłej rośliny. W wielu publikacjach pojawiają się doniesienia o wpływie wyciągów z bodziszka cuchnącego na gospodarkę węglowodanową organizmu.

Ziele bodziszka cuchnącego - działanie lecznicze na skórę

Działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne preparatów z bodziszka wykorzystuje się w łagodzeniu problemów skórny i infekcji błon śluzowych. Właściwości lecznicze bodziszka cuchnącego wykorzystuje się w kuracjach przeciwtrądzikowych, w łojotokowym zapaleniu skóry i owrzodzeniach. Preparaty bodziszkowe łagodzą objawy egzemy, atopowego zapalenia skóry oraz łuszczycy. Napary z ziela bodziszka są polecane również do przemywania spojówek i powiek w przypadku stanów zapalnych. Okłady na oczy zmniejszają obrzęki i przekrwienie spojówek, a także hamują rozwój patogenów. Z kolei nasiadówki i płukanki z bodziszka mogą wspierać kurację w przypadku infekcji narządów płciowych oraz w profilaktyce i łagodzeniu przykrych objawów towarzyszących hemoroidom.

Bodziszek cuchnący - sadzonki. Czy możliwa jest uprawa w ogrodzie?

W Polsce występuje kilkanaście gatunków bodziszków w stanie dziko rosnącym. Bodziszek cuchnący rośnie naturalnie w zaroślach i lasach. Lubi próchniczne podłoże i zacienione stanowiska, gdzie z łatwością się rozsiewa. Jest rośliną jednoroczną o jasnozielonych, pierzastosiecznych liściach i niewielkich, różowych kwiatach. Możliwa jest uprawa bodziszka cuchnącego w ogrodzie, jeśli zapewnimy roślinie podłoże bogate w azot i kwaśne pH, typowe dla gleby próchniczej. Najlepiej, aby sadzonki bodziszka cuchnącego umieścić w pobliżu większych krzewów lub drzew, które stworzą naturalny cień dla ziół. Roślina odwdzięczy się długim kwitnieniem i pięknymi kępkami zieleni.

 

Bodziszek cuchnący i jego właściwości lecznicze z pewnością nie są znane tak dobrze jak innych surowców zielarskich. Warto jednak docenić to niepozorne zioło. Herbata z ziela bodziszka cuchnącego przyspiesza usuwanie zbędnych metabolitów, dzięki stymulacji pracy nerek i wątroby.  Napar z suszonego ziela bodziszka cuchnącego pomoże również złagodzić stany zapalne gardła i krtani. A maść ułatwi gojenie wyprysków, odleżyn i owrzodzeń. Nie zwlekaj i zaopatrz się w sadzonki bodziszka cuchnącego lub uzupełnij domową apteczkę w suszone ziele!

ZAJRZYJ DO NASZYCH SKLEPÓW
Rzeszów: ul. Rejtana 67, ul. Matejki 18; Jarosław: ul. Sobieskiego 1

ODWIEDŹ NAS
ONLINE:

contact-icon-call

ZADZWOŃ DO NAS
+48 517 947 057

contact-icon-email

NAPISZ DO NAS
info@zielarnia24.pl