Moje konto Moje konto

Zielona herbata - dlaczego warto ją pić?

herbata_zielona.jpg

 

Zielona herbata - dlaczego warto ją pić?

Zielona herbata powstaje z suszonych liści i młodych pędów krzewu herbaty chińskiej (Camellia sinensis). Tradycja wykorzystania liści herbaty do przygotowania naparu pochodzi ze starożytnych Chin, skąd rozprzestrzeniła się do Japonii, Indii a następnie do krajów zachodnich. Najbardziej znaną odmianą jest herbata czarna, natomiast zielona herbata dopiero zdobywa popularność. Zatem dlaczego warto pić zieloną herbatę? Odpowiedź na to pytanie kryje się nie tylko w tradycji, ale też w doniesieniach naukowych, potwierdzających właściwości zielonej herbaty.

Jak powstaje zielona herbata?

Herbata zielona powstaje w kilku podstawowych etapach. Liście lub ich pączki są zbierane z krzewów, następnie od razu poddawane są obróbce gorącą parą wodną, aby zapobiec procesowi fermentacji (oksydacji). Dzięki temu zabiegowi najważniejsze składniki aktywne nie ulegają uszkodzeniu i zapewniają herbacie zielonej właściwości zdrowotne. Ostatni etap to zwijanie i suszenie liści, aby mogły trafić do handlu. W zależności od kraju i regionu, w którym powstaje herbata zielona,  istnieją niuanse związane ze zbiorem i przetworzeniem suszu. Mają one wpływ na wygląd wysuszonych liści, kolor i smak naparu oraz działanie herbaty zielonej.

Herbata zielona - najpopularniejsze rodzaje

Herbata zielona jest najbardziej doceniana w Chinach i Japonii, gdzie uprawa i picie naparu jest wielowiekową tradycją. Najpopularniejsze rodzaje herbaty zielonej to gunpowder, sencha i matcha. Z pewnością najczęściej spotykana jest odmiana gunpowder pochodząca z chińskiej prowincji Zhejiang. Liście herbaty zwijane są w małe, lśniące, ciemnozielone kulki przypominające proch strzelniczy. Po zaparzeniu liście rozprostowują się i zwiększają objętość, a napar ma zielono-żółty kolor. Sencha to japońska herbata zielona. Młode liście zbiera się z krzewów, które rosły na słonecznych stokach. Całe liście zbierane są w pierwszym i drugim zbiorze. Po zaparzeniu sencha ma jasny kolor i intensywny smak. Matcha z kolei to japońska herbata tradycyjnie stosowana w ceremonii picia herbaty. Powstaje z młodych liści, które rosną na krzewach osłoniętych od promieni słonecznych. Po wysuszeniu liście mieli się na proszek, z którego sporządza się aromatyczny, intensywnie zielony napój.

Jak parzyć zieloną herbatę?

Ogólne zasady parzenia zielonej herbaty zalecają zalanie łyżeczki suszu filiżanką gorącej wody o temperaturze 60 do 80 °C. Wystarczy parzyć herbatę zieloną zaledwie przez 3 minuty pod przykryciem, aby wydobyć jej maksymalny potencjał. Sposób parzenia warto dobrać do rodzaju suszu, dzięki czemu herbata nie będzie zbyt gorzka i zachowa swoje walory zdrowotne. Gunpowder należy zaparzać wodą o temperaturze 80 °C przez 3 minuty, a te same liście można zalać nawet 3 razy. Sencha najlepiej zaparza się w temperaturze między 60 a 80 °C przez 1 do 3 minut. Ten rodzaj herbaty można zalewać nawet kilka razy. Matcha to sproszkowana herbata, którą najlepiej przygotować z użyciem wody o temperaturze 65-75 °C. Proszek powinno się nakładać niemetalową łyżeczką do ceramicznej filiżanki, a po zalaniu wodą należy rozmieszać go energicznie drewnianym pędzelkiem. Matchę można również wykorzystać do przygotowania koktajli i deserów.

Zielona herbata - właściwości zdrowotne

Zielona herbata posiada walory, jakich nie mają inne susze otrzymywane z krzewów herbacianych. Herbata zielona właściwości zawdzięcza obecności wysokiej zawartości polifenoli, które nie zostały uszkodzone w procesie oksydacji.  Polifenole (katechiny i epikatechiny) pełnią rolę silnych antyoksydantów, chroniących komórki organizmu przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Ponadto w liściach znajdują się alkaloidy: kofeina, teofilina i teobromina, które odpowiadają za efekt poprawy krążenia i samopoczucia po wypiciu filiżanki naparu. Natomiast za łagodne działanie wyciszające i zmniejszające stres odpowiada aminokwas niebiałkowy L-teanina obecny w liściach zielonej herbaty. Garbniki obecne w zielonej herbacie pomagają pobudzić procesy trawienne i przeciwdziałają zatruciom pokarmowym. Warto zaznaczyć, że w liściach zielonej herbaty obecne są również witaminy: A, B, C, K i z grupy B oraz związki mineralne. Liście zielonej herbaty są dobrym źródłem fluoru.

Na co pomaga zielona herbata?

Właściwości zielonej herbaty są niezwykle szerokie. Szczególnie poleca się picie herbaty zielonej w celu wsparcia procesów trawiennych, a także na przyspieszenie metabolizmu. Często po napar z zielonej herbaty sięgają osoby w trakcie diety odchudzającej. Ponadto herbata zielona zwiększa wrażliwość na insulinę, co wpływa korzystnie na tolerancję glukozy w organizmie. Herbata zielona poprawia krążenie, dotlenienie mózgu i łagodzi stres, dlatego też często jest wybierana przez osoby intensywnie uczące się i pragnące zwiększyć koncentrację. Znaczna zawartość antyoksydantów pomaga przedłużyć życie komórek organizmu, zapobiega degradacji naczyń krwionośnych oraz stawów. Dzięki zawartym w liściach składnikom aktywnym herbata zielona pomaga z pewnością w zachowaniu dobrego samopoczucia!

Kto nie powinien pić zielonej herbaty? 

Herbata zielona, mimo że niesie wiele korzyści dla zdrowia, nie powinna być obecna w diecie małych dzieci oraz kobiet w okresie ciąży i laktacji. Ponadto osoby cierpiące na podrażnienie śluzówki żołądka lub wrzody mogą odczuwać dyskomfort po wypiciu zielonej herbaty. Ze względu na obecność kofeiny, nie poleca się picia zielonej herbaty na noc.

ZAJRZYJ DO NASZYCH SKLEPÓW
Rzeszów: ul. Rejtana 67, ul. Matejki 18; Jarosław: ul. Sobieskiego 1

ODWIEDŹ NAS
ONLINE:

contact-icon-call

ZADZWOŃ DO NAS
+48 517 947 057

contact-icon-email

NAPISZ DO NAS
info@zielarnia24.pl