Moje konto Moje konto

Jak samemu zrobić syrop sosnowy?

syrop_sosnowy_(1).jpg

Jak samemu zrobić syrop sosnowy?

Syrop sosnowy to sprawdzony domowy produkt wspierający odporność organizmu oraz zdrowie górnych dróg oddechowych. Tradycja sporządzania syropu z sosny jest bardzo dobrze znana przez wielbicieli ziół. Przepis na ten wyjątkowy syrop warto poznać nawet w dzisiejszych czasach, pomimo że gotowy produkt można bez przeszkód nabyć w sklepie zielarsko-medycznym.

Pączki sosny - podstawowy składnik syropu sosnowego

Pączki sosny wraz z młodymi igłami są podstawowym surowcem zielarskim potrzebnym do przygotowania syropu z sosny. Najczęściej poleca się zbierać pączki sosny Gemmae Pini w okresie wiosennym, na przełomie kwietnia i maja. Młode pędy sosny są wtedy na granicy rozwoju, mają lepkie zawiązki na szczytach gałązek. Do sporządzania syropu z sosny pozyskuje się młode pędy z zawiązkami o długości około 10-12 cm. Pączki sosny można zbierać z różnych odmian drzew z rodziny sosnowatych (Pinaceae), należy jednak pamiętać, aby pochodziły z czystego środowiska.

Niezbędne składniki do przygotowania syropu sosnowego

Przygotowanie domowego syropu sosnowego nie wymaga wielu składników, a przepis na syrop z sosny jest nieskomplikowany. Najważniejsze są młode pędy sosny, świeżo zebrane w okresie wiosennym, ponieważ wtedy mają więcej olejków eterycznych, niż jesienią. Potrzeby będzie również szklany słój, a także cukier do przygotowania syropu. Proporcja składników wynosi 1:1, czyli na przykład na 100g pędów sosnowych, zużyjemy 100g cukru. Ilość składników warto dopasować do zapotrzebowania na syrop. Niewielka ilość alkoholu etylowego będzie potrzebna, aby wydobyć maksimum składników zdrowotnych z syropu z sosny. Poznajcie przepis na syrop z sosny!

Jak przygotować syrop sosnowy - przepis

  1. Świeżo ścięte szczyty gałązek sosny wraz z młodymi pączkami należy umyć wodą i skropić niewielką ilością spirytusu.

  2. Następnie zaleca się pokroić wierzchołki sosny na 1 centymetrowe kawałki, lub zmiażdżyć gałązki, za pomocą drewnianego wałka. Dzięki temu więcej składników aktywnych przedostanie się do syropu.

  3. W kolejnym etapie należy przesypać przygotowany surowiec do szklanego słoja. Ważne jest, aby na przemian układać warstwy pączków sosny i cukru. Można dodać niewielką ilość wody.

  4. Zakręcony słoik wypełniony składnikami należy odstawić na tydzień na nasłoneczniony parapet. Jeśli nie mamy szczęścia i pogoda nie dopisała, nastaw może postać o tydzień dłużej. W tym czasie składniki aktywne przenikają z pączków do słodkiego i aromatycznego syropu z sosny.

  5. Ostatni etap domowej produkcji syropu sosnowego polega na zlewaniu gotowego syropu do butelek z ciemnego szkła. Taki produkt może być przechowywany w temperaturze pokojowej przez kilka sezonów.

Syrop sosnowy - właściwości prozdrowotne

Syrop z sosny ma korzystne właściwości przeciwkaszlowe. W szczególności jest polecany przy kaszlu towarzyszącym przeziębieniu. Odkaża, a także sprzyja usuwaniu szkodliwych metabolitów z organizmu. Ułatwia usuwanie zalegającej wydzieliny w drogach oddechowych. Działa rozszerzająco na drogi oddechowe. Z tego powodu poleca się syrop z sosny na kaszel, zwłaszcza suchy i męczący. Właściwości syropu z sosny, w dużej mierze wynikają z obecności w pączkach sosny, eterycznego olejku sosnowego. Syrop z sosny można przyjmować profilaktycznie. Wystarczy jedna łyżka do herbaty lub wody dziennie. A jeżeli zmagamy się z przeziębieniem, należy zwiększyć ilość syropu do 3-4 łyżek w ciągu dnia.

Kto nie powinien pić syropu sosnowego?

Syrop z sosny na kaszel to znany od wieków sposób na walkę z przeziębieniem i infekcjami górnych dróg oddechowych, zarówno u osób dorosłych, jak i dzieci. Nie każdy jednak powinien stosować ten domowy produkt. Syrop z sosny może być wywierać niekorzystny wpływ u osób borykających się z alergią, astmą lub krztuścem. Ponadto zawartość cukru obecna w syropie z sosny, na pewno nie pozostaje bez znaczenia dla osób zmagających się z cukrzycą.

 

Przepis na syrop z sosny jest obecny od wieków w rodzimej medycynie ludowej. Wykorzystanie pączków sosny jest dobrym sposobem wspierania odporności i może sprzyjać szybszemu powrotowi do zdrowia w okresie jesienno-zimowych infekcji górnych dróg oddechowych.

ZAJRZYJ DO NASZYCH SKLEPÓW
Rzeszów: ul. Rejtana 67, ul. Matejki 18, ul. Broniewskiego 34; Jarosław: ul. Sobieskiego 1

ODWIEDŹ NAS
ONLINE:

contact-icon-call

ZADZWOŃ DO NAS
+48 517 947 057

contact-icon-email

NAPISZ DO NAS
info@zielarnia24.pl