Moje konto Moje konto

Jak sporządzić nalewkę z propolisu?

 jak_sporzadzic_nalewke_z_propolisu_(1).jpg

Jak sporządzić nalewkę z propolisu?

Nalewka z propolisu to znany od starożytności naturalny antybiotyk. Badania naukowe potwierdzają jej skuteczne działanie przeciwbakteryjne. Wyciągi z propolisu są aktywne w stosunku do chorobotwórczych bakterii Gram-dodatnich oraz wielu szczepów bakterii Gram-ujemnych. Tak silny naturalny produkt o właściwościach antybiotycznych warto mieć w domowej apteczce w postaci nalewki z propolisu!

Propolis a kit pszczeli

Propolis w postaci nieprzetworzonej jest nazywany kitem pszczelim, ponieważ te najbardziej pracowite owady świata wykorzystują go do ochrony ula przed dostępem patogenów. Pszczoły wytwarzają propolis z mieszaniny roślinnych żywic, wosku pszczelego, pyłku kwiatowego oraz wydzieliny gruczołów owadów. Kitem pszczelim zabezpieczają wejście do ula, zasklepiają nim drobne otwory, zmniejszają wlot do gniazda, chroniąc się przed chłodem i innymi owadami. Kit pszczeli pozyskiwany z ula przez pszczelarza ma formę grudek o odcieniach brązowych lub zielonkawych. Kolor i skład propolisu mogą się różnić w zależności od regionu z którego pochodzi. Kit pszczeli nie rozpuszcza się w wodzie, dlatego aby w pełni wykorzystać antybiotyczną moc propolisu, należy przygotować nalewkę z kitu pszczelego i alkoholu etylowego.

Nalewka z propolisu składniki

Przepis na nalewkę z propolisu jest nieskomplikowany, a jej przygotowanie nie wymaga dużo czasu. Najważniejsze to składniki wysokiej jakości, dzięki którym w domowych warunkach przygotujesz dobrą nalewkę z propolisu. Kit pszczeli, czyli główny składnik, powinien pochodzić ze sprawdzonego źródła, można nabyć go w sklepie zielarsko-medycznym, lub bezpośrednio w pasiece. Drugim składnikiem niezbędnym do przygotowania nalewki z propolisu jest alkohol etylowy (spirytus) 90%. Do przyrządzenia wyciągu będzie potrzebne również szklane naczynie, słoik, lub butelka z ciemnego szkła.

Nalewka z propolisu przepis

W sprzedaży dostępne są nalewki propolisowe o stężeniach od 7-20%. Również w warunkach domowych można zrobić dobrą nalewkę z propolisu o takich stężeniach lub mocniejszą. Oto najprostszy przepis na nalewkę z propolisu:

Podstawowa proporcja składników:

Propolis 7% to 7g kitu pszczelego na 100g spirytusu 90%

Propolis 10% to 10g kitu pszczelego na 100g spirytusu 90%

Propolis 20% to 20g kitu pszczelego na 100g spirytusu 90%

 

Przestrzegając tych ustalonych proporcji można szybko przygotować w domu nalewkę propolisową, aby zabezpieczyć się przed infekcjami okresu jesienno-zimowego.

Jak zrobić nalewkę z propolisu?

W celu zrobienia nalewki propolisowej należy włożyć odważoną ilość kitu pszczelego do szklanego słoik, a następnie zalać go odmierzoną ilością alkoholu. Nalewka z propolisu wymaga zaledwie 7 dni w ciemnym miejscu, aby powstał pełnowartościowy wyciąg. Nastaw można codziennie wstrząsnąć dla lepszego uwolnienia się składników. Po upływie 7 dni na dnie słoika powinien znajdować się osad z cząsteczek, które nie rozpuszczają się w alkoholu. Nalewkę z propolisu należy przecedzić przez gęstą gazę i przelać do butelki z ciemnego szkła, najlepiej zamykanej nakrętką z pipetką.

 

Nalewkę z propolisu można stosować wewnętrznie i zewnętrznie, zarówno profilaktycznie jak i w przypadku infekcji i chorób przewlekłych. Ostrożność powinny zachować osoby uczulone na produkty pszczele.

Właściwości nalewki propolisowej poznacie w artykule: Nalewka z propolisu - Zastosowanie. Zapraszamy do lektury!

ZAJRZYJ DO NASZYCH SKLEPÓW
Rzeszów: ul. Rejtana 67, ul. Matejki 18; Jarosław: ul. Sobieskiego 1

ODWIEDŹ NAS
ONLINE:

contact-icon-call

ZADZWOŃ DO NAS
+48 517 947 057

contact-icon-email

NAPISZ DO NAS
info@zielarnia24.pl