Moje konto Moje konto

Kelp - Naturalne źródło jodu

kelp1.jpg 

Kelp inaczej zwany Kombo to brązowo-zielone wodorosty, których naturalnym środowiskiem są m.in północne wody oceanu atlantyckiego oraz oceanu spokojnego wzdłuż wybrzeży Japonii.

Dlaczego warto zwrócić uwagę na Kelp?

Wodorosty te cechują się wyjątkową zawartością jodu. 100 mg kelpu zawiera około 150-200 mikrogramów [mcg] jodu, co w zupełności pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten składnik. Dla przypomnienia zapotrzebowanie naszego organizmu na jod wynosi około 150 mcg, a maksymalna bezpieczna dawka tego pierwiastka to 1100 mcg na dzień!

Najbogatszymi źródłami jodu są organizmy morskie, czyli glony, ryby i owoce morza. Poniżej umieściłam listę, która obrazuje zawartość jodu w naszym pożywieniu (w przeliczeniu na 100 g produktu):

Dorsz świeży - 110 mcg jodu

Łosoś świeży - 44 mcg jodu

Mintaj świeży - 103 mcg jodu

Pstrąg tęczowy świeży - 13 mcg jodu

Śledź solony - 30 mcg jodu

Makrela wędzona - 40 mcg jodu

Sardynki - 25 mcg jodu

Tuńczyk w oleju - 25 mcg jodu

Ser gouda tłusty - 35 mcg jodu

Jak widać Kelp wysuwa się na prowadzenie w tym rankingu:) dlatego jest pomocny w uregulowaniu funkcji tarczycy, zwłaszcza jej niedoczynności. Jednak Kelpu nie mogą stosować osoby z niedoczynnością tego narządu na tle choroby Hashimoto! jak również osoby z nadczynnością, ponieważ dysfunkcja tarczycy może się jeszcze pogłębić. Nawet w przypadku niedoczynności suplementacja Kelpem powinna być rozważona z lekarzem endokrynologiem!

Oprócz dużej ilości jodu, w Kelpie można również znaleźć witaminy i minerały takie jak m.in: wit. A, B1, B2, C, D, E, Zn, Mg, Fe, K, Ca i kwas foliowy. Jest to idealny skład dla kobiet ze względu na zawartość żelaza, kwasu foliowego i wapnia, którego w Kelpie jest 10 razy więcej niż w mleku! Ale jak to produkty roślinne, wchłanianie żelaza czy wapnia z tych produktów jest niższe niż z produktów pochodzenia zwierzęcego.

Kelp hoduje się na wysoką skalę również ze względu na jego pomocne działanie w osiągnięciu redukcji masy ciała. Poprzez pobudzenie tarczycy, pobudzony zostaje również nasz metabolizm, dzięki czemu łatwiej tracimy na wadze. Ale i tu należy zachować rozsądek! Zdarzają się przypadki, że osoby, której wcześniej nie miały problemów z tarczycą rozwijają nadczynność, jako efekt zbyt wysokiej podaży wodorostów.

Te morskie glony posiadają jeszcze wiele innych korzystnych dla naszego organizmu właściwości. Docenia się je ze względu na działanie przeciwnowotworowe zwłaszcza w odniesieniu do nowotworów hormono-zależnych (np. rak piersi), działanie diuretyczne, przeciwzapalne i detoksykacyjne (ponieważ wiążą metale ciężkie w naszym organizmie i wydalają je na zewnątrz).

Starsi Japończycy, których dieta głównie składa się z tradycyjnych potraw japońskich zawierających wodorosty, dostarczają więcej jodu w diecie niż młode pokolenie wychowywane na diecie zachodniej.

Wiele mówi się o korzystnym działaniu Kelpu na organizm i faktycznie tak jest. Ale co w związku z faktem, że wodorosty mają tendencję do pochłaniania metali ciężkich, które przedostają się do wód oceanicznych? Czy po katastrofie atomowej w Fukushimie możemy być pewni, że wodorosty nie zostały znacznie zanieczyszczone promieniotwórczymi opadami?

Glony morskie a badania naukowe.

W jednym z badań przebadano wodorosty dostępne w sprzedaży we Włoszech. Oprócz korzystnych dla zdrowia pierwiastków wspomnianych powyżej, wyodrębniono kilka o działaniu toksycznym takich jak: glin, ołów, stront, kadm czy arsen. Jednak jak twierdzą naukowcy, ilości te nie były na tyle wysokie aby doprowadzić do wystąpienia skutków zdrowotnych.

Drugie badanie dotyczyło z kolei zawartości radioaktywnego cezu w organizmach morskich po katastrofie atomowej w Japonii, która nastąpiła w 2011 roku. Mimo wykrycia tego pierwiastka w rybach, owocach morza i wodorostach, obserwuje się stopniowy spadek jego stężenia. Wody dookoła Japonii są nieustanie monitorowanie pod kątem zanieczyszczeń.

1. Ryoko Katagiri, Keiko Asakura, Ken Uechi et al. Adequacy of iodine intake in three different Japanese adult dietary patterns:a nationwide study. Nutrition Journal. 2015; 14:129.

 2. Desideri D., Cantaluppi C., Ceccotto F. et al. Essential and toxic elements in seaweeds for human consumption. J Toxicol Environ Health A. 2016; 79(3): 112-22.

 3. Di Matola T., Zeppa P., Gasperi M. et al. Thyroid dysfunction following a kelp-containing marketed diet. BMJ Case Rep. 2014.

 4. Wada T1., Nemoto Y., Shimamura S. et al. Effects of the nuclear disaster on marine products in Fukushima. J Environ Radioact. 2013; 124:246-54.

 

Autor: mgr. dietetyki Natalia Bator

 

 

 

ZAJRZYJ DO NASZYCH SKLEPÓW
Rzeszów: ul. Rejtana 67, ul. Matejki 18; Jarosław: ul. Sobieskiego 1

ODWIEDŹ NAS
ONLINE:

contact-icon-call

ZADZWOŃ DO NAS
+48 517 947 057

contact-icon-email

NAPISZ DO NAS
info@zielarnia24.pl