Czarnuszka - czarny kmin na wsparcie zdrowia!
Czarnuszka - czarny kmin na wsparcie zdrowia!
Czarnuszka jest jednym z najbardziej cenionych ziół. Ta niepozorna roślina jednoroczna pochodzi z gorących regionów Azji Mniejszej. W Polsce jest uprawiana jako ozdobna roślina ogrodowa oraz dla aromatycznych nasion. Historia stosowania czarnuszki sięga czasów starożytnego Egiptu, dlatego bywa nazywana złotem faraonów. Medyczne zastosowania czarnuszki opisano w jednym z najstarszych znanych tekstów medycznych - Papirusie Ebersa z 1550 r. p.n.e., gdzie polecano ją na ukąszenia węży i skorpionów. Grecy i Rzymianie wykorzystywali nasiona czarnuszki przy bólach zębów, niedomaganiu wątroby, przeciw pasożytom jelitowym i na problemy skórne. Z czarnuszki przygotowywano maści, okłady, oleje, odwary, nalewki oraz pasty. W ludowych recepturach czarnuszkę proponowano na poprawę laktacji, regulację miesiączkowania, dolegliwości gastryczne, problemy układu oddechowego i wszelkie dolegliwości skórne. Obecnie czarnuszka ma szerokie zastosowanie w ziołolecznictwie, kulinariach i kosmetyce.
Właściwości prozdrowotne czarnuszki
Czarne, trójgraniaste nasiona czarnuszki nazywane są również czarnym kminem. Kryje się w nich olej oraz kompozycja składników aktywnych, m.in: olejki eteryczne, saponiny, alkaloidy, flawonoidy. To właśnie dzięki nim czarnuszka ma wiele różnorodnych wskazań prozdrowotnych.
Metodą tłoczenia na zimno, z nasion czarnuszki otrzymuje się olej o żółtym lub zielonkawym odcieniu i intensywnym aromacie. Olej z czarnuszki posiada właściwości przeciwpasożytnicze, antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Ponadto łagodzi stany zapalne i objawy towarzyszące alergii. Jest polecany wspomagająco w schorzeniach autoimmunologicznych. Ma właściwości przeciwzakrzepowe. Wykorzystywany jest również w trakcie kuracji antyprzeziębieniowych, w przypadku kaszlu, infekcji dróg oddechowych, zapaleniu oskrzeli i astmie. Ze względu na działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe poleca się preparaty z czarnuszki przy dolegliwościach stawów. Czarnuszka jest też zalecana jako składnik diety osób cierpiących na dnę moczanową.
Olej z czarnuszki to produkt wspierający dobre funkcjonowanie układu trawiennego. Działa przeciwpasożytniczo, ułatwia procesy trawienne, reguluje wypróżnienia. Ma korzystny wpływ na wątrobę oraz wspomaga wydzielanie żółci. Sprzyja utrzymaniu właściwego poziomu glukozy we krwi. Regularnie przyjmowany olej z czarnuszki sprzyja oczyszczeniu i odkażeniu organizmu.
Olej z czarnuszki w kosmetyce
Olej z czarnego kminu ma szerokie zastosowanie w pielęgnacji skóry. Stanowi źródło związków odkażających i przeciwzapalnych oraz składników odżywczych. Dobrze wpływa na skórę problematyczną z trądzikiem, wypryskami oraz zmianami zapalnymi, np zapalenie mieszków włosowych, oparzenia lub odleżyny. Właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwpasożytnicze oleju z czarnuszki są wykorzystywane w przypadku osób cierpiących na grzybicę, nużycę, świerzb czy ropne zmiany skórne.
Jest pomocny również w pielęgnacji wrażliwej, przesuszonej lub atopowej skóry. Sprzyja łagodzeniu objawów alergicznych, pokrzywki i wyprysków. Przynosi ulgę w przypadku świądu i zmian pochodzenia łuszczycowego.
Czy każdy może stosować czarnuszkę?
Czarnuszka jest niezwykle cenną rośliną, która ma niewiele przeciwwskazań do stosowania. Nie powinno się jej używać w przypadku uczulenia na rośliny z rodziny jaskrowatych. Kobiety w ciąży nie powinny spożywać nasion i oleju z czarnuszki. Jak wszystkich ziół, również czarnuszki nie powinno się przyjmować w tym samym czasie co leków. Zaleca się ostrożność w suplementacji oleju z czarnuszki osobom z delikatnym układem trawiennym i dolegliwościami dróg żółciowych.
Pozdrawiamy serdecznie!
Artykuł ukazał się na łamach Gazety Jarosławskiej w kolumnie Zdrowie Naturalnie.