Kurkuma - roślina przyprawowa i lecznicza
Kurkuma - roślina przyprawowa i lecznicza
Kurkuma to przyprawa, która zdobyła popularność również jako składnik receptur prozdrowotnych. Przyprawę otrzymuje się z bulw rośliny o nazwie ostryż długi (Curcuma longa), rosnącej naturalnie w klimacie tropikalnym. Kurkuma stanowi składnik mieszanek przyprawowych znanych w kuchni indyjskiej, np. garam masala czy curry. Może być również wykorzystywana w kulinariach jako pojedyncza przyprawa, nadająca charakterystyczny kolor i aromat potrawom. Ostryż to również roślina lecznicza, zalecana w profilaktyce schorzeń wątroby, stawów i chorób zakaźnych.
Właściwości prozdrowotne kurkumy
Surowcem zielarskim są części podziemne ostryżu, czyli bulwy. To z nich otrzymuje się żółty proszek nazywany kurkumą. Aktywność biologiczną warunkują zawarte w nim cenne związki olejki eteryczne i kurkuminoidy, wśród których wymienia się kurkuminę.
Kurkumina to silny przeciwutleniacz, związek o właściwościach antybakteryjnych, antymutagennych i przeciwzapalnych. Wykazuje działa żółciotwórczo i żółciopędnie, pobudzają wydzielanie enzymów trawiennych, co wpływa korzystnie na usprawnienie procesów trawienia i wchłaniania pokarmów. Z tego powodu kurkumę stosuje się w recepturach wspierających pracę wątroby i woreczka żółciowego, a także przy problemach trawiennych.
Kurkumina wykazuje również działanie przeciwzapalne, co jest wykorzystywane w profilaktyce chorób przewlekłych o podłożu zapalnym, np. chorób stawów, mięśni, skóry, a także układu trawiennego.
Działa antygrzybiczo, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Zastosowanie preparatów z kurkumy jest cenione w profilaktyce chorób zakaźnych, biegunek, a także w zapobieganiu rozwojowi bakterii m.in. Helicobacter pylori, salmonella czy gronkowca złocistego.
Kosmetyki zawierające kurkumę są polecane osobom z problemami skórnymi, trądzikiem oraz z tendencją do przebarwień. Kurkuma wpływa na skórę przeciwstarzeniowo, łagodzi stany zapalne i chroni przed szkodliwym wpływem promieniowania UV.
Receptury domowe z kurkumą
Kurkuma z pieprzem do napojów lub jogurtu. Dodatek pieprzu do kurkumy znacznie zwiększa przyswajanie kurkuminy, dlatego też ten lekko pikantny duet jest najczęściej proponowany w recepturach.
Kurkumowe latte to idealna propozycja na ciepły jesienny napój o właściwościach przeciwzapalnych. Jest to połączenie mleka lub napoju roślinnego ze sproszkowaną kurkumą, cynamonem i wanilią. Napój można wzbogacić o filiżankę espresso lub kawy bezkofeinowej. Całość należy podgrzać i podawać na ciepło.
Jesienny koktajl kurkumowy na poprawę odporności. Najprościej wykonać go poprzez połączenie świeżo wyciskanego soku z dyni z dodatkiem imbiru i szczyptą kurkumy. Witaminy, minerały oraz składniki rozgrzewające i przeciwzapalne w jednym koktajlu to doskonałe wsparcie dla organizmu.
Jak bezpiecznie przyjmować kurkumę?
Jak każda roślina lecznicza, kurkuma posiada konkretne wskazania i przeciwwskazania do stosowania. Zalecana porcja dzienna jest niewielka, bo zaledwie 3g wystarczy, aby organizm otrzymał właściwą stymulację. Nie poleca się stosowania kurkumy u kobiet w ciąży i karmiących piersią. Nie powinny sięgać po nią osoby cierpiące na niedrożność dróg żółciowych, oraz z wrzodami układu trawiennego. Ponadto ostrożność powinny zachować osoby borykające się z wahaniami cukru, poniewaz kurkumina może obniżac poziom glukozy we krwi. Ni należy stosować kurkumy w przypadku problemów z krzepliwością oraz w trakcie przyjmowania leków przeciwzakrzepowych.
Artykuł ukazał się na łamach Gazety Jarosławskiej w kolumnie Zdrowie Naturalnie.