2021-03-01 18:13:03
Dietetyk najczęściej postrzegany jest jako osoba zajmująca się pomocą w odchudzaniu, oczywiście jest to prawda, jednak warto pamiętać, że zadaniem dietetyka jest również prowadzenie profilaktyki chorób dietozależnych, wspieranie leczenia różnych jednostek chorobowych odpowiednio
2021-02-20 18:26:40
Zioła szwedzkie to wyjątkowa mieszanka złożona z 11 ziół, polecana przy wielu dolegliwościach. Uważa się, że recepturę sporządził sam Paracelsus. Zapomniana przez dekady, została ponownie wykorzystana w XVII wieku przez szwedzkiego lekarza Klausa Samsta, który opisał około 46 chorób
2020-08-26 19:00:20
Morze Martwe prawdopodobnie ma 3 miliony lat. Bogactwo minerałów w tym prastarym morzu od wieków służy ludziom do celów leczniczych i stanowiło jedno z pierwszych uzdrowisk na świecie. Region Morza Martwego znany był już w starożytności jako miejsce wyjątkowe i do dzisiaj stanowi jedno z najbardziej atrakcyjnych miejsc turystyki medycznej.
2020-08-10 20:18:41
Zmiana koloru włosów jest możliwa w sposób 100% naturalny dzięki zastosowaniu proszków roślinnych. Wiele roślin na świecie posiada w swoich tkankach związki, które mogą barwić skórę, włosy bądź tkaniny. Od tysięcy lat rośliny te stosowane były do farbowania nici, tworzenia wzorów na skórze lub w celu poprawienia urody.
2020-07-16 12:23:14
Borelioza inaczej nazywana chorobą z Lyme, krętkowicą kleszczową jest jedną z wielu chorób przenoszonych przez kleszcze. Wywołują ją krętki Borrelia burgdorferi sensu lato oraz jej odmiany, które znajdują się w ślinie i/lub wymiocinach pasożyta.
2020-07-05 23:19:59
Oczyszczanie organizmu powinniśmy zacząć przede wszystkim od zadania sobie pytania, co to tak naprawdę jest i co chcemy przez to osiągnąć. Wg definicji oczyszczanie to pozbycie się toksyn, które po wchłonięciu lub wytworzeniu w organizmie powodują zachwianie funkcjonowania ustroju.
2019-04-28 23:14:11
Owady „wybierają swoje ofiary” kierując się zapachem. Przyciąga je kwas mlekowy, który pojawia się w naszym pocie, zwłaszcza kiedy jest nam gorąco lub w trakcie wysiłku fizycznego. Zbyt intensywne perfumy często są dla nich sygnałem do ataku.
2019-03-06 22:45:10
Dzieci kochają słodycze, a producenci prześcigają się w kolorach i kształtach smakołyków.
Nie zawsze jednak zachwycający wygląd tych “pyszności” idzie w parze ze zdrowym składem.
Co może znajdować się w łakociach dla dzieci?
2019-03-04 23:57:14
Cukier i substancje słodzące to prawdziwa zmora dzisiejszych produktów spożywczych. Jeśli tylko zwrócisz uwagę na skład ogólnie dostępnych produktów, możesz złapać się za głowę ze zdziwienia.
O dramatycznej ilości cukru
2017-05-23 22:13:15
Zioła możemy zbierać ze stanu naturalnego lub samodzielnie uprawiać. Jeśli zbieramy ze stanu naturalnego to pamiętajmy, aby wybierać miejsca czyste, z dala od szos, ścieków, czy zakładów przemysłowych. Zbiór powinien odbywać się w dni suche, o niskiej wilgotności powietrza. Miejsce w którym rośnie roślina ma duży wpływ na zawartości składników czynnych np.
2017-05-23 21:41:32
Rokitnik to krzew z rodziny oliwnikowatych (Elaeagnaceae). W Polsce rośnie na nadbałtyckich wydmach oraz w Pieninach, ale trzeba pamiętać, że jest objęty ochroną gatunkową. Jego szarozielone lub srebrzyste, lancetowate liście nadają mu uroku dlatego coraz częściej, ozdabia przydomowe ogrody a także miejskie parki i skwery. Kwiaty ma niewielkie
2016-10-23 12:03:21
Kelp inaczej zwany Kombo to brązowo - zielone wodorosty, których naturalnym środowiskiem są m.in północne wody oceanu atlantyckiego oraz oceanu spokojnego wzdłuż wybrzeży Japonii.
Dlaczego warto zwrócić uwagę na Kelp?
2016-10-23 11:27:21
Substancje nieorganiczne biorą udział w wielu procesach metabolicznych naszego organizmu, są niezbędne do prawidłowego wzrastania i rozwoju. Wiele z nich wchodzi w skład enzymów. Uczestniczą one aktywnie w regulacji czynności fizjologicznych ustroju.
2016-10-23 11:20:59
Suchy gluten nie składa się wyłącznie z białka, choć stanowi jego większość, bo ok 70-90% ale także z cukrowców, tłuszczów i soli mineralnych. Po zmieszaniu go z wodą powstaje lepka i ciągliwa masa. Gluten odpowiedzialny jest za spulchnianie ciasta i łączenie składników.